Inspectorul eparhial Stoica, dosar la DIICOT Olt

vila preot stoica12121

Întrebat fiind de provenienţa sumelor de bani cu care şi-a ridicat vila de pe strada Basarabilor din municipiul Slatina, inspectorul eparhial Cristian Stoica le-a spus oamenilor legii cã a primit-o sub formã de donaţie de la o mãtuşã. În replicã, oamenii legii i-au atras atenţia inspectorului eparhial cã, pentru fals în declaraţii, acesta riscã, nu mãtãnii, ci puşcãria!  De numele inspectorului eparhial Cristian Stoica se leagã mai multe nereguli comise în sânul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor. În perioada anilor 2000-2008, Cristian Stoica a slujit ca preot la Mânãstirea Strehareţ, lãcaş de cult în care a şi locuit o vreme cu soţia. Cronologic, Cristian Stoica a îmbrãţişat mult mai târziu aceastã profesie. Dupã ce a absolvit cursurile Facultãţii de Filosofie din Cluj, Cristian Stoica a studiat şi doi ani de teologie, un an la Facultatea de Teologie ,,Andrei Şaguna” din Sibiu, şi un an la Facultatea de Teologie Ortodoxã din cadrul Universitãţii din Craiova. La Teologie, lui Cristian Stoica nu i-a fost uşor, acesta întâmpinând mari greutãţi la ora de muzicã religioasã, materie din cauza cãreia era sã repete anul şi sã nu ajungã la examenul de licenţã. La ora de muzicã religioasã studentul Stoica avea mari probleme, mai ales atunci când venea vorba de dat proba practicã, în special la intonarea notelor psaltice. Legat de acest aspect, surse din anturajul pãrintelui şi profesorului Alexe Bujorea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxã din cadrul Universitãţii din Craiova,  susţin cã, în ciuda antitalentului înnãscut,  regretatul profesor ar fi încuviinţat în cele din urmã ca studentul Stoica sã nu pice la ora de muzicã religioasã, cu o condiţie. Conform înţelegerii dintre cei doi, pãrintele Alexe Bujorea l-ar fi pus pe Cristian Stoica sã jure cã niciodatã nu va accepta sã slujeascã în calitate de preot, jurãmânt care avea sã fie încãlcat de Cristian Stoica.

În slujba lui Mamona!         

Dornic de mãrire, fãrã sã stea prea mult pe gânduri, în anul 2008, dupã opt ani de slujire, preotul Cristian Stoica renunţã la slujba de la parohia Mânãstirii Strehareţ, pentru a intra inspector eparhial la Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. Obedient din fire, în stare de orice fapte murdare, acesta a devenit în scurt timp mâna dreaptã a episcopului Sebastian Paşcanu. Pentru a se impune în faţa preoţilor, şeful Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor avea mare nevoie de un astfel de om. La ordinul şefului sãu ierarhic, înarmat şi cu o camerã de filmat ascunsã, din postura de inspector al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, Cristian Stoica s-a implicat în anchetarea unor vechi slujitori ai altarului, preoţi care, în baza probelor fabricate de inspectorul Stoica, aveau sã fie excluşi din preoţie şi îndepãrtaţi din bisericile pe care le îngrijiserã şi pãstoriserã, atâţia ani, cu credincioşie. În locul acestor vechi slujitori bisericeşti au fost aduse odraslele, rudele sau cunoştinţele unor persoane cu funcţii de conducere în cadrul  Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, şi nu numai. Din dorinţa de a deţine o parohie, şi nu orice parohie, pe post de spion, inspectorul eparhial Stoica şi-a angajat soţia la Catedrala ,,Sfântul Gheorghe” din municipiul Slatina. Victimã acestui complot avea sã cadã preotul Ilie Cãtãnoiu, un preot care timp de 25 de ani a slujit cu credinţã în acest lãcaş de cult, fiind foarte iubit şi apreciat de enoriaşii bisericii. Fãrã un motiv plauzibil, dar cu acceptul episcopului Sebastian Paşcanu, în luna noiembrie a anului 2012, pãrintele Ilie Cãtãnoiu era retrogradat în grad preoţesc şi numit preot doi al Catedralei ,, Sf. Gheorghe” din Slatina, o titulaturã care, de regulã, se acordã slujitorilor mai tineri, la debutul în carierã. În locul preotului Cãtãnoiu, ca preot de rangul întâi, la Catedrala ,,Sf. Gheorghe” din Slatina avea sã fie uns nimeni altul decât inspectorul eparhial Cristian Stoica, mâna dreaptã a episcopului Sebastian Paşcanu. Se spune cã legãturile dintre cele douã feţe bisericeşti sunt extrem de strânse, la mijloc fiind vorba de foarte mulţi bani, bani negri care provin din activitãţi necurate, derulate sub sigla Episcopiei. 

Afaceri în sutanã     

În repetate rânduri, Cristian Stoica a fost zãrit purtând cu el un diplomat plin cu bani, bani a cãror provenienţã inspectorul eparhial a pus-o mai mereu pe seama donaţiilor. La mijloc nu ar fi vorba numai de sume mari de bani negri obţinuţi din vânzarea unor cantitãţi imense de lumânãri, fãrã documente, ci şi din vânzarea unor obiecte de cult. Potrivit unor informaţii, obiectele de valoare ar fi fost sustrase de la mai multe lãcaşuri de cult din judeţul Olt şi vândute apoi în strãinãtate, în aceastã afacere fiind implicaţi şi un preot din Balş, împreunã cu vicarul Episcopiei, preotul Dobeanu. O altã afacere înfloritoare o reprezintã şi comerţul cu obiectele bisericeşti achiziţionate de la mai multe mânãstiri din Grecia, aduse în ţarã spre a fi vândute la preţ dublu prin lãcaşurile de cult din judeţ sau în regim de colportaj. Potrivit unor informaţii, preţul pentru aceste obiecte religioase ar fi negociat chiar de episcopul Sebastian Paşcanu, un lider religios care aproape lunar viziteazã mânãstirile din Grecia. Cu toate cã existã legi care interzic monopolul pe o astfel de activitate, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor i-a obligat pe preoţii din judeţul Olt sã achiziţioneze şi sã vândã lumânãri bisericeşti produse numai la fabrica de la Mânãstirea Brâncoveni, o fabricã controlatã de Episcopie, care funcţioneazã ilegal. Pentru confo–rmitate, preoţii sunt verificaţi chiar de inspectorul eparhial Cristian Stoica, care verificã nu numai cantitãţile de lumânãri vândute, ci şi provenienţa acestora. Fabrica deschisã în lãcaşul de cult de la Brâncoveni, pânã în seara zilei de 29 aprilie, când a ars din temelii, a funcţionat ilegal, fãrã avize de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Mânãstirea Brâncoveni face parte din categoria monumentelor istorice, o categorie care se bucurã de un regim juridic special. În seara zilei de 29 aprilie 2013, în condiţii destul de suspecte, fabrica de lumânãri de la Brâncoveni avea sã fie mistuitã de foc. Asupra acestui subiect, instituţiile abilitate ale statului pãstreazã tãcerea. În afacerea cu lumânãri mai era implicat şi Emil Barbu, şoferul episcopului Sebastian Paşcanu. Pentru toate aceste nereguli, inspectorul eparhial Cristian Stoica s-a ales cu dosar penal la DIICOT Olt. În dosarul penal nr.703/P/2012, inspectorul eparhial Stoica trebuie sã dea explicaţii şi în ce priveşte provenienţa sumelor de bani pe care i-a folosit la construirea unei vile pe strada Basarabilor din Slatina, o vilã construitã în anul 2011, pe un teren achiziţionat în anul 2010. Va urma!            

Alin BÃLAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: