Dosarul ,,HIDROSERV’’, ţinut la fişet de şeful IPJ Olt

politia-olt111

Firmă cu capital de Stat, HIDROSERV SA Slatina a fost o vacă bună de muls pentru oameni din anturajul senatorului Darius Bogdănel Vâlcov !

 În 20 decembrie 2013, auditorii Camerei de Conturi a Judeţului Olt reuşeau să încheie raportul de control efectuat la SC HIDROSERV SA Slatina, întreprindere cu capital majoritar de stat. Acţiunea de control cu tema ,, Situaţia, evoluţia şi modul de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor’’ a avut loc în intervalul de timp 04.11.2013-20.12.2013 şi a vizat activitatea întreprinderii între anii 2010-2012. În tot acest interval de timp, conducerea la SC HIDROSERV SA Slatina a fost asigurată de doi apropiaţi ai lui Darius Bogdan Vâlcov, fostul primar al municipiului Slatina, în prezent senator şi ministru al Bugetului. Unul dintre ei, Marian Chitea, fiul fostului securist Nicolae Chitea, a fost director la SC HIDROSERV SA Slatina în perioada 12.05.2009-28.03.2011. În urma unor altercaţii avute cu şeful organizaţiei PDL Olt de la acea vreme, adică cu Darius Bogdan Vâlcov, Chitea a fost dat jos din funcţie pentru a fi înscăunat director Bogdan Nicolae Vlad, ruda senatorului Darius Bogdan Vâlcov. Bucureşteanul Vlad a deţinut funcţia de director al HIDROSERV SA Slatina până în luna februarie a anului 2014, după care a fost schimbat de conducerea HIDROSERV de la Bucureşti. În prezent, director general la HIDROSERV SA Slatina este inginerul Marian Diaconescu, fratele şefului Secţiei de Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Schimbarea lui Bogdan Nicolae Vlad din funcţia de director general al HIDROSERVA SA Slatina a venit pe fondul raportului de control efectuat de angajaţii Camerei de Conturi Olt. Acest document oficial i-a convins pe cei de la Bucureşti să ia măsuri aspre împotriva foştilor directori ai sucursalei de la Slatina, ba chiar să sesizeze organele de cercetare penală, solicitându-le acestora să înceapă urmărirea penală pe numele lor. În luna aprilie a anului în curs, Radu Silaghi, director general al SC HIDROSERV SA Bucureşti, a depus la sediul IPJ Olt o plângere penală pe numele celor doi foşti directori. Cu toate că a trecut ceva vreme de la întocmirea acestui dosar, în cauză nu s-a întreprins niciun act procedural.

HIDROSERV, ţepuit de ,,celebrul’’ Căpăţână

 

Auditorii Camerei de Conturi Olt au scos la iveală că în mandatul celor doi directori suspectaţi de gestiune frauduloasă, HIDROSERV SA Slatina a derulat afaceri şi cu firmele lui Marian Căpăţână, persoanj controversat, cunoscut publicului larg mai mult din scandalul dintre Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’ şi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României. Marian Căpăţână este de fel din oraşul Drăgăneşti-Olt, iar în perioada 2009-2012 acesta a fost coleg de partid cu Darius Bogdan Vâlcov, dar şi preşedintele organizaţiei PDL din oraşul Drăgăneşti. Fiindcă la cârma HIDROSERV SA Slatina se afla un om impus de organizaţia PDL Olt, organizaţie al cărei şef era chiar Darius Bogdan Vâlcov, azi mare social-democrat, lui Marian Căpăţână i s-a dat verde la relaţii contractuale cu societatea amintită. În fapt, afacerea în cauză a fost mai degrabă o mare ţeapă dată societăţii HIDROSERV SA Slatina, aşa cum rezultă şi din raportul Camerei de Conturi Olt. În anul 2011, în loc să le cumpere direct de la producător, de la SC AVERSA SA, SC HIDROSERV SA Slatina a achiziţionat în acel an, la preţuri supraevaluate, un număr de trei electropompe în valoare totală de 2,2 miliarde lei vechi. Astfel, cu documentele fiscale nr.793/19.01.2011 şi nr.799/28.02.2011, SC HIDROSERV SA Slatina a achiziţionat de la SC EXPROTUR TRADING SRL două electropompe. În ziua respectivă, cu factura nr. 60/28.02.2011, HIDROSERVA SA Slatina a mai cumpărat o electropompă, de data aceasta de la firma TERMO ENERGY LOGISTIC SRL. Cele două firme cu sediul social în judeţul Constanţa îl au unic acţionar pe controversatul om de afaceri din Drăgăneşti-Olt. Potrivit auditorilor de la Camera de Conturi Olt, HIDROSERV SA Slatina a achiziţionat cele trei electropompe fără a încheia contracte de achiziţie. Tot din raport rezultă că cei de la HIDROSERV SA Slatina, sub comanda directorului Marian Chitea, au transmis către SC EXPROTUR TRADING SRL comanda nr.67/17.01.2011, fără ca ea să fie supusă controlului financiar preventiv . Şi, lucru şi mai grav, electropompele fuseseră achiziţionate fără să fie cuprinse în Programul de investiţii al entităţii pentru anul 2011. După gaura lăsată în bugetul acestei societăţi cu capital majoritar de stat, electropompele achiziţionate de la firmele controlate de Marian Căpăţână nu sunt deloc folosite, ci stau abandonate prin magazia unităţii. În numărul viitor vom vedea cum ruda senatorului Darius Bogdan Vâlcov a adus prejudicii majore societăţii HIDROSERV SA Slatina, atunci când era director general.

Alin BĂLAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: