Teiu Păunescu, afaceri marca Voiculescu

teiu paunescu 1111

Dacă în cazul Voiculescu Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) şi-a făcut treaba, de ce nu şi-ar face-o şi în cazul Teiu Păunescu? Şi aici activele statului au fost achiziţionate la preţuri subevaluate!

 Suntem cu toţii convişi că trecerea senatorului Teiu Păunescu de la PPDD la UNPR nu s-a făcut prin prisma interesului naţional ( UNPR= Uniunea Naţională pentru Progresul României), ci doar pentru propriile jocuri şi interese. Cu ani în urmă, traseistul Păunescu a fost membru marcant al FSN şi al PSDR Olt, organizaţii politice de la care a obţinut două mandate de senator, în perioada 1990-1992 şi 1992-1996. În prezent, putem spune că toată familia senatorului (rudele acestuia) este implicată în activitatea politică, Alina Păunescu fiind consilier local, iar cumnatul acestuia, Cătălin Trifu, consilier judeţean. Meşter în tot felul de potlogării, senatorul Teiu Păunescu este acţionar la această oră în şase firme: SC MES SA SLATINA, SC MES ALUMINIU SA, SC TEAL PAN SRL, SC AGROMEC GĂNEASA SA, SC MULINO SRL şi SC LUC PROD EX SRL. Relaţia dintre politică şi lumea afacerilor a fost dintotdeauna una de maxim interes şi aducătoare de mari beneficii pentru senatorul Teiu Păunescu. Pe fondul unor astfel de conexiuni, în anul 2000, afaceristul Teiu Păunescu reuşea să pună mâna pe activele fostei Întreprinderi de Colectare şi Industrializare a Laptelui din Slatina (ICIL), întreprindere rebotezată după 89’ SC OLTINA SA.

 Un contract păgubos

 Înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr.1353 din data de 27.12.1990, privind înfiinţarea de societăţi comerciale pe acţiuni în industria alimentară, Anexa nr.289, SC OLTINA SA Slatina devine în anul 1990 o societate comercială cu capital majoritar de stat, firmă care prelua cu titlu gratuit toate activele fostului ICIL din municipiul Slatina. Capitalul social deţinut de OLTINA SA fusese evaluat la suma de 5,3 miliarde lei, fiind împărţit în 214.047 acţiuni, cu o valoare nominală de 25.000 lei fiecare acţiune. În anul 2000, societatea comercială OLTINA SA este scoasă la mezat şi vândută pe nimic controversatului om de afaceri. O contribuţia majoră în devalizarea bunurilor statului a avut-o şi inginerul Ştefan Boice, omul impus de ţărănişti la cârma Fondului Proprietăţii de Stat, Direcţia Teritorială Olt. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare acţiuni, încheiat în data de 28.02.2000, FPS Olt, în urma unei licitaţii trucate, vinde, la un preţ subevaluat, 88,5347 la sută din acţiuni firmei MES ALUMINIU SA, firmă controlată de Teiu Păunescu. Din comisie mai facuseră parte şi Nelu Cojocaru, Gabriel Trăistaru, Radu Pavel şi Istinie Crăciunel. Deşi erau cotate la valoarea nominală de 25.000 lei fiecare acţiune, acţiunile OLTINA SA erau date cumpărătorului la preţul aberant de 5.000 lei acţiunea, suma totală obţinută fiind de numai 475 milioane lei vechi. Astfel, în schimbul acestei tranzacţii păguboase, SC MES ALUMINIU SA devine acţionar majoritar în firma OLTINA SA. Ce ar mai fi de completat aici ar mai fi şi faptul că la MES ALUMINIU SA acţionară este şi SC MES SA, firmă din Slatina, care îl are acţionar şi pe Attila Verestoy. Şi încă un amănunt, deloc de neglijat, este şi faptul că firma MES ALUMINIU SA are drept obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare, fără nicio legătura cu activitatea desfăşurată odinioară de OLTINA SA. După această privatizare cu cântec, păguboasă pentru bugetul consolidat al statului, activele OLTINA SA au fost vândute bucată cu bucată, tranzacţii ce au adus profituri uriaşe controversatului om de afaceri. În temeiul contractului de vânzare-cumpărare nr.27.07.2006, în schimbul sumei de 1.663.891 euro, Teiu Păunescu înstrăinează firmei ARTIMA SA din judeţul Ilfov terenul pe care funcţionase ani buni fostul ICIL Slatina. În 2007, ARTIM SA revinde acest teren, în suprafaţă de 11.910 mp, pentru suma de 1.950.000 euro, firmei DEFEL COM SRL, o firmă din judeţul Suceava. La scurt timp, terenul în cauză este revândut de firma din judeţul Suceava societăţii comerciale LIDL ROMÂNIA. Rămâne de văzut dacă aceste tranzacţii succesive au avut rolul de a şterge urmele ilegalităţilor comise de senatorul Teiu Păunescu, date ce pot fi luate în calcul de procurorii DNA.

Al. ALBU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: