Cine fentează legea, în cazul balastierei CARPAT AGREGATE S.A.?

poz  sdada

Adi Barbu sau Dorel Ştomlega? Din datele problemei, vina este împărţită. Din neglijenţă sau abuz în serviciu, o zonă protejată de lege a devenit o sursă de câştig pentru samsarii de pietriş!!!

Asupra balastierei deţinută de firma CARPAT AGREGATE S.A. în judeţul Olt, cu punct de lucru în localitatea Slătioara, pe albia râului Olt, lac de acumulare Slatina, planează mai multe semne de întrebare. Cum a fost posibilă autorizarea unei astfel de activităţi într-o zonă protejată, situl Natura 2000, mai exact în aria de protecţie avifaunistică de pe Lacul Slatina, cu o întindere de 645 ha, care cuprinde localităţile Găneasa, Slătioara şi Slatina? În cazul dat sunt implicate două instituţii, Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt (APM Olt) şi cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt-Slatina. Cei de la Hidroelectrica, proprietarii barajului, au şi ei un cuvânt de spus în această problemă sinuoasă. Deseori, cei de la CARPAT AGREGATE S.A. sunt zăriţi extrăgând pietriş şi nisip chiar de lângă buza digului. Prin aceste practici firma în cauză afectează grav structura de rezistenţă a barajului. Prin 2009, cei de la S.G.A. Vâlcea depistau nereguli mari la firma CARPAT AGREGATE S.A. încălcări legate atât de absenţa bornării perimetrului, conform autorizaţiei de exploatare, cât şi în ce priveşte nerespectarea tehnologiei de exploatare. Nici în 2015 lucrurile nu sunt cu mult diferite. De la faţa locului lipsesc şi acum bornele de delimitare a perimetrului de exploatare, zonă prevăzută atât în contractul de concesionare, cât şi în autorizaţia de exploatare. În ceea ce priveşte tehnologia de exploatare, cei de la CARPAT AGREGATE S.A. folosesc ca principiu de extracţie o dragă refulantă, utilaj care nu este prevăzut cu un braţ foarte lung, fapt ce nu-i permite o deplasare prea mare în larg, cât mai departe de digul barajului.

Cifre de afaceri mari, pierderi la fel de mari!

După datele din bilanţ, activitatea întreprinsă de CARPAT AGREGATE S.A nu pare deloc rentabilă. În 2010, firma are o cifră de afaceri de aproximativ 420 miliarde lei vechi şi înregistrează pierderi de 300 miliarde lei vechi. În 2011, firma obţine o cifră de afaceri de aproape 500 miliarde lei vechi şi înregistrează pierderi în sumă de 187 de miliarde lei vechi. La SC CARPAT AGREGATE S.A. acţionare sunt firmele SC CARPAT CEMENT HOLDING S.A. şi CARPAT CEMTRANS S.A.. Tot legat de nişte nereguli, se spune că cei de la CARPAT AGREGATE S.A., pentru a nu avea probleme cu cei de la Mediu, au avut închiriată, ani buni, o dragă refulantă de la Lucian Pricină, fost director general al Direcţiei Generale Pregătire, Programare şi Urmărire a Proiectelor de Investiţii din cadrul Ministerului Mediului, dragă care, într-un final, a devenit proprietatea firmei CARPAT AGREGATE S.A. În judeţul Olt, firma în cauză mai deţine autorizaţie de mediu şi permis de exploatare şi pentru zona Fărcaşele, cuvetă lac Frunzaru, perimetrul Stoeneşti-Fărcaşele, autorizaţie valabilă până în anul 2021. Va urma!

 Al. BĂLAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: